Zenith Defy

 Zenith Defy Inventor

Περισσότεροι από τρεις αιώνες μετά την εφεύρεση της ισορροπίας (από τους Hooke / Huygens), ο ταλαντωτής επιστρέφει στο προσκήνιο. Εξερευνώντας νέα πρωτοποριακά και τεχνολογικά επιτεύγματα στη μηχανική ωρολογοποιία, ο ταλαντωτής θεωρείται η κορυφαία ανακάλυψη για τους πιο εφευρετικούς και επιδέξiους ωρολογοποιούς. Λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του Ulysse Nardin Freak NeXt και του καινοτόμου τρισδιάστατου ταλαντωτή του, η Zenith επιστρέφει με την εμπορική έκδοση του επαναστατικού Zenith Lab Defy..

Ο τρόπος ρύθμισης των ρολογιών δεν έχει αλλάξει εδώ και αιώνες. Το ισοζύγιο ελατηρίου ήταν η αποκλειστική βάση χρόνου για το μηχανικό ρολόι. Με ένα λεπτό κουλουριασμένο ελατήριο, οι ταλαντώσεις του τροχού ζυγοστάθμισης ελέγχουν την ταχύτητα με την οποία περιστρέφονται. Το ελατήριο ισορροπίας έχει βελτιστοποιηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αλλά η αρχή του παρέμεινε αμετάβλητη - μέχρι πολύ πρόσφατα. Ως εξέλιξη της ιδέας που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 με το Defy Lab,η στρατηγική συνιστώσα του Zenith Defy Inventor είναι ένα ενιαίο εύκαμπτο μέρος κατασκευασμένο από μονοκρυσταλλικό πυρίτιο. Ο μεγάλος μονολιθικός συμβατός μηχανισμός συνδυάζει υψηλή συχνότητα (18Hz ή 129.600 δονήσεις την ώρα) και χαμηλό πλάτος (6 °). Με αυτό, η Zenith μπόρεσε να αντικαταστήσει τα περίπου 30 μέρη που περιλαμβάνονται σε έναν τυπικό ρυθμιστή με ένα μόνο μέρος. Η απουσία μηχανικής ζεύξης εξαλείφει την επαφή, την τριβή, τη φθορά, τη λίπανση και τις διασπορές. Η μονολιθική του δομή και η χρήση πυριτίου καθιστούν επίσης την κίνηση ουσιαστικά μη ευαίσθητη στις αλλαγές θερμοκρασίας, τη βαρύτητα και τα μαγνητικά πεδία - εξαλείφοντας έτσι τις βασικές αδυναμίες των παραδοσιακών μηχανισμών. Αυτό δεν είναι μόνο εξαιρετικά εντυπωσιακό τεχνικά, αλλά εξίσου μαγευτικό για να το παρακολουθήσεις δεδομένης της υψηλής συχνότητας του μηχανισμού. Η άγκυρα διαφυγής είναι ενσωματωμένη στον ταλαντωτή, σε συνδυασμό με έναν τροχό διαφυγής που διαθέτει τώρα εύκαμπτες λεπίδες από σιλικόνη - που είναι μια από τις ορατές βελτιώσεις που έγιναν σε αυτόν τον αναστροφέα Defy. Οι επιδόσεις της ανάπτυξης είναι τριπλής πιστοποίησης (με «τυπικές» πιστοποιήσεις) για μαγνητική ευαισθησία (ISO-764), θερμική ευαισθησία (ISO-3159) και χρονομετρική ακρίβεια (TIMELAB).


Ο ταλαντωτής ενσωματώνεται στο αυτόματο Zenith Caliber 9100, το οποίο μοιράζεται τα περισσότερα χαρακτηριστικά του με τα πρωτότυπα Defy Lab. Είναι ενδιαφέρον οτι, στο νέο Zenith Defy Inventor, η συχνότητα αυξήθηκε από 108.000 δονήσεις την ώρα σε 129.600 δονήσεις την ώρα. Κατά συνέπεια, το απόθεμα ισχύος μειώνεται τώρα ελαφρώς στις 50 ώρες. Αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό δεδομένης της συχνότητας και αυτό είναι απόδειξη της αποτελεσματικότητας του ρυθμιστή.

Η κίνηση έχει διάμετρο 32,80 mm και ύψος 8,13 mm. Επίσης ορατό στη διάφανη πίσω πλευρά, το Caliber 9100 διαθέτει μπλε, ρότορα σε σχήμα αστεριού (υπογραφή της Zenith).

     
Αυτός ο επαναστατικόςμηχανισμός μαγεύει. Η καρδιά του διαθέτει όμορφες αντανακλάσεις καθώς παλμώνει κάτω από ένα ανοιχτό μπλε καντράν. Οι πολύπλευροι δείκτες ώρας δημιουργούν μια εντυπωσιακή αίσθηση βάθους. Ο λεπτδείκτης δευτερολέπτου έχει ένα αντίστροφο βάρος σε σχήμα αστεριού. Η θήκη 44 mm του Zenith Defy Inventor είναι κατασκευασμένη από βουρτσισμένο τιτάνιο και ταιριάζει με στεφάνη Aeronith, ένα καινοτόμο υλικό αλουμινίου κατασκευασμένο από αφρό αλουμινίου ανοιχτού πόρου και ενισχυμένο με πολυμερές. Αυτή είναι μια πιο κομψή λύση από μερικά από τα πρωτότυπα Defy Lab που περιείχαν θήκες εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες από υλικό Aeronith.Το λογότυπο Zenith μεταφέρεται στον κρύσταλλο ζαφείρι. Το Zenith Defy Inventor φοριέται με λουράκι μπλε αλλιγάτορα. Το διπλό πτυσσόμενο κούμπωμα είναι τιτάνιο. Όπως εξήγήσα σε βάθος για το Defy Lab Inventor ο ταλαντωτής του είναι από τις πιο καινοτόμες εξελίξεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Η παρουσίαση πρωτοτύπων ενός νέου ταλαντωτή διαφυγής είναι ένα πράγμα. Το να πάρετε μια ιδέα για αγορά είναι κάτι άλλο… Η τιμή ορίζεται στα 25.900 $- σε σύγκριση με τα 34.900 $ για τα 10 πρωτότυπα Defy Lab, κάτι που είναι εντυπωσιακό δεδομένης της εξέλιξης αυτής της τεχνικής.!  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις